A faiskola jelenleg az alábbi diófajtákat állítja elő:
-Milotai 10
-Alsószentiváni 117Milotai kései
Lara
Rövid fajtaleírás
Szelektálási helye a Tisza felső folyásvidékén, Milota.
Tavaszi fakadási ideje középidejű, a diófakadás 5-7.
napjától elhúzódóan történik, ezért a késői fagyokra
érzékenyebb.
20-25 %-ban oldalrügyön terem.
Szeptember 3. dekádjában érik. Termése 33-35 mm átmérőjű,
kerekded.
Héja sima, vékony, könnyen törhető.
Bele világos színű, jó ízű, 47-52% magbél arányú.
Héjasan és tisztítva is a legkeresettebb kiváló minősége
miatt.
Igényli a gazdagabb, középkötött talajokat, igényesebb,
mint az Alsószentiváni 117.
Alsószentiváni 117:
Szelektálási helye Mezőföld, Alsószentiván.
Tavaszi fakadása a diófakadás 18-20. napjára tehető, tehát
kései.
Termése szeptember 2. dekádjában érik.
A dió 33-36 mm átmérőjű, héja világosbarna, barázdált,
félkemény.
Magbele sárgásbarna, jó ízű, 48-51% magbélarányú.
Könnyen törhető és tisztítható.
Fája erős növekedésű.
Termőhelyre a Milotai 10-es fajtához képest kevésbé
igényes.
Milotai késeiKésőn fakad, a
késői fagyok kevésbé károsítják. A nővirágok 55-60 % - át
oldalrügyön hozza. Október második dekádjában érik.
Gyümölcse 31-34 mm. A xantomonaszos betegségre közepesen
fogékony.
Lara
Francia fajta. Magyarországon terjed, a
tapasztalatok jók. Rügyfakadása korai, viszont késői
virágzása miatt a késői fagyok nem veszélyeztetik.
Nagyon gyorsan termőre fordul, a
gyümölcsök nagy részét oldalrügyön hozza.
Fája középerős növekedési eréjű.